torstai 28. toukokuuta 2015

Sormiruokailijan karjalanpiirakat

Meillä leivotaan sämpylöitä usemman kerran kuukaudessa ja kaipasin vaihtelua. Innostuin sitten tekemään piirakoita! Puuro tekeytyi itsestään uunissa ja piirakoiden rypyttäminen oli samalla yhteinen leivontahetki esikoisen kanssa, juniorin maistellessa pehmopupua lattialla. Imeliähän näistä tuli suolan puuttuessa, mutta kyllä meille vanhemmillekin maistui voin ja kinkun kanssa.

Olen opetellut piirakoiden salat vasta aikuistuttua, vaikka ylpeä karjalainen olenkin. Mummo nääs löysi aikoinaan Karjalasta heilin, eikä Satakunnassa piirakoita rypytetty vaan syötiin limppua. Nihkeän alun jälkeen tehdään niin hyviä piirakoita, että enää ei ukki uskalla nauraa meidän tuotoksille. Muuten jäisi ilman!


Ohjeesta tulee noin 15 piirakkaa. Jos on yhtään enemmän syöjiä, kannattaa tehdä tupla-annos. Puuron voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi.


Riisipuuro:
0,75 dl kauramaitoa
1,5 puuroriisiä 

Sekoita ainekset noin kahden litran uunivuuassa. Kypsennä uunin keskiosassa noin 1h 20 minuuttia. Sekoita puuroa pari kertaa kypsennyksen alussa. Anna puuron jäähtyä.


Taikina: 
1 dl kylmää vettä 
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
(15 g margariinia)

Sekoita veteen jauhot. Alusta joukkoon lopuksi margariini. Valmis taikina on kiinteää ja sitkeää. Suojaa taikina kuivumiselta kelmulla.

Tee taikinasta tanko ja jaa se osiin. Pyörittele osat palloiksi ja laita liinan tai kelmun alle kuivumisen välttämiseksi. 

Laita ohut kerros ruisjauhoja leivonta-alustalle. Painele taikinapallot kakkaroiksi ja kauli pulikalla (tai kaulimella) ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi. Poista liika jauho kuorista pullasudilla. 

Annostele puuroa noin 1,5 ruokalusikallista per kuori. Levitä puuro veitsellä melkein reunoihin asti. Taivuta kuoren reunat puuron päälle ja rypytä piirakka etusormilla ummistaen. Nostele pellille vieri viereen.

Paista 250 asteisessa uunissa noin 13 minuuttia. Voitele halutessasi esim. Keijulla.

Tarjoile piirakat sormiruokailijalle puolitettuina. 


Uuniin menossa. 

Valmiit tuotokset ilman voitelua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti